Spożywanie zimnych, ciepłych, kwaśnych lub słodkich pokarmów wywołuje u ciebie poczucie dyskomfortu? Uciążliwy, zmienny ból zębów utrudnia codzienne funkcjonowanie. Warto więc z nim walczyć — problem nadwrażliwość leczymy nie tylko w gabinecie stomatologicznym, ale zapobiegamy mu także poza nim.
Nadwrażliwość zębów jest skutkiem nadmiernej rekacji zakończeń nerwowych zębiny na bodźce termiczne — zimne, ciepłe potrawy, a także smakowe: słodkie czy kwaśne produkty lub płyny. Wywołują ją różne czynniki, do których należą np. uwarunkowania genetyczne, ale też parodontoza czy zbyt częste wybielanie zębów, skutkujące uszkodzeniem szkliwa. Nadwrażliwość może pojawić się w każdym wieku, najczęściej dotyczy osób między 20. a 50. rokiem życia.
Do objawów nadwrażliwości zaliczamy:
* silne bóle zęba, występujące po spożyciu zimnych/ciepłych; kwaśnych/słodkich pokarmów lub płynów;
* zmienność stopnia nasilenia bólu — pojawia się i znika (w przypadku np. próchnicy jest stały, pulsujący, nasila się przy nagryzaniu)
Co powoduje nadwrażliwość zębów? Wady zgryzu, zgrzytanie zębami, ogryzanie paznokci, ale przede wszystkim nieprawidłowe szczotkowanie. Intensywne mycie zębów zbyt twardą szczoteczką uszkadza szkliwo, odsłania kanaliki zębowe, a to sprzyja nadwrażliwości. Brak właściwej higieny jamy ustnej może prowadzić do zapalenia dziąseł i w rezultacie do nadwrażliwości. Warto też zadbać o dietę — ograniczyć spożywanie napojów gazowanych czy soków owocowych, zawarte w nich kwasy rozpuszczają szkliwo.
Aby uniknąć problemu nadwrażliwości, należy zacząć od zmiany nawyków pielęgnacyjnych. Prawidłowa technika szczotkowania (ruchy wymiatające), używanie pasty zawierającej związki fluoru i sole mineralne i zamykającej kanaliki zębowe — to dobry początek. Najlepiej jednak umówić się na konsultację do stomatologa, który zdiagnozuje problem i zastosuje właściwe dla naszych potrzeb leczenie. Regularne przeglądy stomatologicznej zmniejszają ryzyko wystąpienia nadwrażliwości.
Zostaw odpowiedź