English EN Polish PL
English EN Polish PL

Czym grozi picie napojów energetycznych? Przestrzega doktor Natalia Rogulska

Piękny uśmiech warunkują nie tylko regularne wizyty u dentysty, ale też… dieta. Aby móc cieszyć się zdrowymi i śnieżnobiałymi zębami, należy więc zadbać o to, co jemy.
Dlaczego to takie ważne? Wyjaśnia doktor Natalia Rogulska, specjalizująca się w Warsaw Dental Center w leczeniu zachowawczym.
Rozwój próchnicy uwarunkowany jest czterema zasadniczymi czynnikami:
– dietą próchnicotwórczą (duża ilość węglowodanów, które są niezbędne bakteriom do przemian enzymatycznych);
– obecnością drobnoustrojów;
– wrażliwością tkanek zęba na odwapnienie (demineralizację), wynikającą ze składu chemicznego;
– czasem i częstotliwością działania powyższych czynników.
W skrócie: by doszło do rozwoju próchnicy, potrzebny jest czas, podatność zęba i zła higiena oraz nieodpowiednia dieta. Czy tylko słodycze są dla nas niebezpieczne? Niestety nie. Ostatnio wzrosła liczba osób od 12 do 30 roku życia, które potrzebują leczenia stomatologicznego. Czym jest to spowodowane? Między innymi zwiększonym spożyciem napojów typu ,,cola”, słodkich soków czy wód smakowych. Są to produkty, których nie traktujemy jak ,,słodycze”, a jednak powinniśmy.
Dlaczego? W jamie ustnej mamy pH ok 6,5-7, które po każdym jedzeniu i piciu spada i po ok. 30-60 minutach wraca do normy. Każdy napój, który nie jest wodą , powoduje więc zmianę pH. Jeśli pijemy z dużą częstotliwością niewielkie ilości słodkich napojów, pH w naszej jamie ustnej nie ma możliwości powrotu do właściwego poziomu, co stanowi pożywkę dla bakterii. Te pobierają węglowodany i wytwarzają kwasy, które zmieniają pH powierzchni zęba.
Jeszcze gorzej na stan naszego uzębienia oddziałują napoje energetyczne. Poza wpływem na układ krążenia, zwiększonym ryzykiem cukrzycy, nadwagi, otyłości i chorób wątroby, ,,energetyki” powodują ,,rozpuszczanie” zębów. Dzieje się tak ponieważ mają niskie kwaśne pH ok. 2,0-4,0. Szkliwo, jedna z tkanek zębów, rozpuszcza się już w pH 5,5, wzmocnione fluorem 4,5 (dlatego fluor jest tak ważny, zwiększa wytrzymałość zębów). Napoje energetyczne poprzez swoją kwasowość powodują erozję, czyli rozpuszczanie tkanek zęba.
W rezultacie stają one przez to bardziej podatne na nadwrażliwość oraz próchnicę. W badaniach zmiany widoczne są już po pięciu dniach regularnego spożywania ,,energetyków” , a zostają z nami do końca życia.
Zapraszamy na konsultacje do doktor Natalii Rogulskiej w Warsaw Dental Center!
Wizyty można rezerwować:
– telefonicznie: 22 542 18 04
– mailowo: kontakt@warsawdentalcenter.pl
– lub za pośrednictwem mediów społecznościowych
Do zobaczenia na Topiel 11 w Warszawie!

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Warsaw Dental Center Leończak Kupryś Sp.k.

NIP: 1182180875

kontakt@warsawdentalcenter.pl

Pon. — Pt. 9.00 — 21.00

ul. Topiel 11, 00-342 Warszawa

Warsaw Dental Center Leończak Kupryś Sp.k.​

NIP: 1182180875

Pon. — Pt. 9.00 — 21.00

ul. Topiel 11, 00-342 Warszawa